"Şiir, Farklı Bir Lisandır, Yürek Lisanı..."

Yeni yazarlarımızdan Özgenur Çiçek, “Boğazımda Ay Düğümü” isimli şiir kitabıyla piyasa hızlı bir adım attı. İlk kitabıyla satış sitelerinde yerini alan Özgenur Çiçek ile kendi ve ilk kitabı hakkında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.
Özgenur Hanım öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Bu fırsatı bana verdiğiniz için ben teşekkür ederim.
Özgenur Hanım bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz acaba?
Elbette. Gazi Üniversitesi Radyo Televizyon Sinema mezunuyum. Şiirin ve sanata duyduğum ilginin bu bölümü seçmem hususunda açık bir etkisi oldu açıkçası. Kendimi bildim bileli yazıyorum ve şiir için her zaman tek bir cümle kurarım; şiir farklı bir lisandır, yürek lisanı… Ve bu lisanı herkes konuşamaz, anlayamaz.
Peki şiir kitabı yazma öykünüz nasıl başladı?
Sanırım şiire başlamam yeryüzünü sevmemle ilgilidir. Çocukluğumdan itibaren gördüğüm her güzellik adeta içime karışıyordu ve ben tüm bu güzelliklerin karşısında büyüleniyor ve bir şeyler yapma ihtiyacı hissediyordum. Hissettiğimi anlatmak istiyordum. Ki insan ifade etme ihtiyacıyla doludur.
Birikir, çoğalır ama bir şekilde onu aldığı gibi sunmazsa artık kendine ağır gelir.
Ben de kendime ağır geldiğim noktada şiire boşalmayı seçenlerdenim.
Yazarkenki duygularınız nelerdi?
Bazı şeyleri öyle hissedersiniz ki normal ifadeler eksik gelir ve işte şiir burada lisanıyla kurtarıyor içimizi. Günlük bir konuşmada içimizin en ücra köşesindeki bu hislerden bahsedecek olsak dalga konusu olmamız muhtemeldir. Lakin bunu kâğıda döktüğümüzde; şiir oluyor, yürek lisanı oluyor.
Kitabı yazarkenki hedefiniz neydi peki?
Evet bir kitap yazdım, şiirlerimden ufak bir derleme, şimdilik az da olsa bir kısmını paylaşmak istedim yürek lisanıyla ilgilenenlerle…
Ve bu kitabı çıkarmakta ki en büyük ve hatta yegâne amacım da budur. Aynı lisanı konuştuğumuz yürek dostlarına ulaşabilmek… İçlerinde bir yer edinebilmek… İfadeyi onlar yerine doğru yerine oturtabilmek… Hiçbir beklentim yok, paylaşmak ve paylaşılmaktan başka.
Son olarak genç yazar adaylarına bir öneriniz var mı?
Yorum