"İnsanların Aydınlanması En Güzel Hedefimdir"
Birçok sivil toplum örgütlerinde aktif çalışma yürüten, romanlarında hayatın acımasız yüzüyle karşılaşan insanların seslerini duyurmaya çalışan yazarımız Prof. Dr. Gülçimen Yurtsever ile keyifli bir röportaj gerçekleştirdik. Yazarımız gerçek olaylara dayanan, günümüz sokaklarını anlatan ilk romanı “Sokaklardayım”ın ardından, yine gerçek olaylara dayanarak yazdığı, mültecilerin yaşadığı acıların anlatıldığı ikinci romanı “Mülteciyim” ile okurlarıyla buluşmaya devam ediyor.
Öncelikle röportaj teklimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz Gülçimen Hanım.
Rica ederim, ben teşekkür ederim.
Başlangıç olarak bilmeyenler için kendinizden biraz bahseder misiniz?
Elbette. Mülkiye’den mezun olduktan sonra işletme alanında Amerika’da mastır ve doktoramı 1996 yılında tamamladım.
İşletme alanında bilimsel yayınlarımın yanında psikoloji alanında uluslararası dergilerde çok sayıda bilimsel araştırmalarım, editörlük ve hakemliklerim bulunmaktadır. Ayrıca dört dil bilmekteyim.
Akademik kariyerim (Prof. Dr.) yanında, İzmir’deki sivil toplum örgütlerinde aktif olarak çalışmaktayım. “Sokaklardayım” adlı romanım günümüz sokak yaşamını en ince ayrıntısına kadar inceleyen gerçek bir yaşam öyküsüdür. Yakın tarihte yine gerçek yaşamdan alınan “Mülteciyim” adlı romanım yayınlanmıştır.
Öncelikle ikinci romanınız hayırlı olsun. Kitabınızın konusu nedir peki?
Suriye’den Türkiye’ye mülteci olarak gelen Alevi, Türkmen ve Sünni Kürdün hayat hikâyesini anlatmaktadır. Suriye’de yaşanan politik kargaşayı etnik grupların nasıl yaşadıkları anlatılmıştır. Mültecilerin Türkiye’yi nasıl algıladığı romana aktarılmıştır. Aşk hikâyesi ile de roman taçlandırılmıştır.
Gerçekten elinize sağlık… Kitabı yazarkenki hedefiniz neydi?
Okurlara ırkçılık, etnik, mezhep ve din dayatmalarının kapitalistlere hizmet amacı ile üretilmiş olduğu anlatılmıştır bu romanda. Bu bağlamda benim amacım etnik, mezhep ve din ile kendimizi kodlandırmaktan ziyade insan olarak birlikte barışla yaşamak mesajını vermektir.
Umarım bahsettiğiniz şekilde bir dünya yaratabiliriz. Peki, yazarlık konusunda ilerisi için belirlediğiniz hedefleriniz var mı?
Elbette, var. Hedefim okurlara barış içinde yaşama mesajı vermektir. Toplumun sorunlarını edebiyat ile yine toplum ile paylaşmak istiyorum. Türkiye’de yaşayan insanların aydınlanmasına katkı sağlamak en güzel hedefimdir.
Son olarak söylemek istediniz şeyler nelerdir?
Yayınevlerinin popüler kültürden uzaklaşarak bu topluma yararlı yayınlar yapmasına acil ihtiyacımız var. Günümüzde roman ile uğraşan çoğu yayınevlerinin en tedirgin edici iki özelliği var: Birincisi çeviri romanlar ile piyasada ayakta kalarak bu ülkenin sorunlarına değinen romanları ötelemektedirler.
İkincisi çeşitli nedenler ile Türkiye’de hep aynı yazarlar ve konular ile Türkiye’deki az sayıda olan okurları bile ülkemizin edebiyatından uzaklaştırmaktadır. Yayıneviniz bu konuda diğer yayınevlerine göre daha hassas davranıyor. Olanakları ölçüsünde toplum sorunlarını paylaşan edebiyata ağırlık veriyor. Bunun için size teşekkür etmek isterim ve diğer yayınevlerinin de bu hassasiyeti göz önünde bulundurmalarını diliyorum.
edebiyatkulisi.com
Yorum